Hoeveel fijnstof komt er van banden


Hoeveel fijnstof komt er van banden? Vijf feiten!

Berichtje van Vredestein: “Leuk artikeltje op AMT.nl over banden en fijnstof. En het rekenwerk klopt allemaal wel. Maar toch produceren banden vrijwel geen fijnstof.” Ai, hoe zit het echt? We duiken nog eens in de bandenstof en zetten vijf feiten op een rij.

“Komt fijnstof vooral uit de uitlaat of juist van de banden?”, vroegen we ons begin augustus af op AMT.nl. We besloten het zelf te berekenen.

Hoe bereken je dat?

Het recept dat we volgden? Neem een versleten band, kijk hoeveel rubber er verdwenen is ten opzichte van een nieuwe, deel dat door het aantal kilometers dat een band mee gaat, vermenigvuldig dat met vier omdat een auto nu eenmaal zoveel wielen heeft en vergelijk de uitkomst met de hoeveelheid fijnstof die een Euro 5-auto mag uitstoten.

Factor 25

Wat daar uiteindelijk uitkwam? 25 keer zoveel fijnstof van de banden als uit de uitlaat!

Is dat wel fijnstof?

Het artikel werd veel gelezen en leverde een reeks reacties op. Een kwam van Oscar: “Leuke berekening en uiteindelijk klopt hij ook wel, maar er wordt stilletjes een aanname gedaan die ik nogal in twijfel trek: “Alle slijtage van de band leidt tot fijnstof”.

Grote brokken

Oscar krijgt nu steun van Michiel van Koeverden van Vredestein: “Het overgrote deel van al dat bandenstof is groter dan 10 µm. Groter dus dan PM10 en daarmee valt het niet binnen de definitie van fijnstof.” Overigens vindt Van Koeverden niet dat bandenstof daarmee geen probleem is: “Die grotere deeltjes komen ook in ons milieu terecht. En daar zit bijvoorbeeld zinkoxide in. Dat is nodig voor de vulkanisatie, maar vissen kunnen er slecht tegen.”

Bandenstof zinkt

Toch is Van Koeverden optimistisch: “Bandenstofdeeltjes hebben een grote dichtheid, daardoor zinken ze in water. Ze komen in het ZOAB-asfalt terecht en in de berm naast de weg. Zo dragen ze nauwelijks bij aan de plastic soep in de oceanen.” Hij stuurt enkele rapporten over het onderwerp voor als we meer willen weten.


Lees meer bij de bron van dit artikel

<< Terug naar de nieuwslijst